Site Loader
sampler

سمپلر(Sampler) یا ميکروپيپت(Micropipette) چیست؟

میکروپیپت ابزاری آزمایشگاهی می باشد که به منظور جابجایی حجم کوچک مایعات مورد استفاده قرار می گیرد. این وسیله در ایران به نام سمپلر شناخته می شود و در آزمایشگاه های تشخیص طبی و تحقیقاتی، آزمایشگاه های بیولوژی ، سلولی مولکولی و … کاربرد آنها ضروری است. اساس کار این دستگاه کوچک، مکش مایعات و نگهداری آنها تحت فشار خلا و سپس تخلیه در جای دیگر می باشد. حجم مایعی که قادر به جابجایی می باشد از1/0 میکرولیتر (لاندا) تا 10 میلی لیتر متغیر است و بعضی از میکروپیپت ها در حجم های مختلف نیز قابل تنظیم هستند . میکروپیپت های متغیر بسیار محبوب تر از نوع ثابت هستند و باعث صرفه جویی در هزینه میشوند. باتوجه به اینکه بحث در مورد سمپلر های با حجم های بسیار کم است لذا کالیبره کردن آنها اهمیت بسیار بالایی دارد.

روش صحیح استفاده از سمپلر:

پس از محکم نمودن نوک مناسب به سمپلر، ابتدا دكمه كنترل/ فشار (Control button/Push button) سمپلر را به آرامي تا توقف اول دکمه، پائين مي آوريم ، در همان حال نوك را چند ميليمتر(حدود 3 ميلي متر وبسته به حجم سمپلر) در مايع فرو برده و دكمه فشار را به آرامي رها نموده تا مايع وارد نوک سمپلر  شود، براي تخليه در لوله يا ظرف مورد نظر ، با فشار مجدد دكمه تا توقف اول، محلول را با تماس به جداره ظرف به آرامي خارج نموده و پس از 3-1 ثانيه با فشار تا توقف دوم ، باقيمانده محلول را نيز كاملاً خارج می کنیم.

همچنین برای رسيدن به حداكثر دقت و صحت  براي سمپلرهاي با حجم 10 ميكروليتر و بيشتر ، توصيه مي شود قبل از انتقال حجم نمونه ، 2 الي3 بار عمل برداشت و تخليه نمونه تكرار شود تا کاملا” جدار داخلي نوک سمپلر به نمونه آغشته شود سپس حجم مورد نظر از نمونه برداشت گردد.

براي حجم هاي كمتر از 10 ميكروليتر بهتر است، فقط يكبار برداشت با استفادهاز یک نوك سمپلر خشک  (Unwetted Tip) و بدون آغشتگي به نمونه باشد، انجام می شود و پس از تخليه در محل مورد نظر، جهت اطمينان از تخليه کامل تمامي حجم درون نوک سمپلر، با محلول موجود در ظرف شسته شود.

بايد در نظر داشت، عملکرد مطلوب سمپلر فقط با استفاده از سر سمپلر هاي نو و يکبار مصرف بدست مي آيد و از شستشو و استفاده مجدد از سر سمپلرها، می‌بايست خودداری نمود.

نكات مهمي که  در کار با سمپلر مي‌بايست رعايت گردد:

  1.  اطمينان از اتصال کامل نوک آن به سمپلر
  2.  عمود نگهداشتن در زمان مكش
  3. 3-  تخليه محلول با تماس نوك به جداره ظرف تحت زاويه 10 تا 40 درجه
  4. 4-  رها كردن آرام دكمه در زمان پر يا خالي كردن محتويات نوك
  5. 5-  كشيدن كناره هاي خارجي نوك پس از انجام مكش به جداره هاي فوقاني لوله به منظور حذف قطرات خارجي نوک سمپلر يا در صورت نيازخشک کردن قطرات باقي مانده در بخش خارجي آن به كمك پارچه اي بدون پرز(البته بايد مطمئن شد كه پارچه چيزي از محتويات داخل نوك سمپلر را به خود جذب نكند)
  6. 6-   هنگام تخليه محلول پس از توقف اول (پائين آوردن دكمه كنترل تا مرحله اول) بايد كمي تامل كرد (3-1 ثانيه) و سپس دكمه را تا توقف دوم پائين آورد.
  7. 7-  درسمپلرهاي متغير (قابل تنظيم براي حجم هاي مختلف ) توصيه مي شود براي کاهش حجم و تنظيم حجم مورد نظر ، دكمه كنترل به آرامي تارسيدن به حجم انتخابي، چرخانده شود .

میکرو پیپت

براي افزايش حجم بهتر است دكمه كنترل را تا كمي بيش از حجم مورد نظر پيچاند و بعد در خلاف جهت با كم كردن حجم به مقدار مورد نظر رسيد.

Post Author: ghaemi mohammad

این سایت جهت ارائه اطلاعات بروز و تخصصی در حوزه سیستم های مدیریت کیفیت و اشتراک گزاردن تجربیات اینجانب در حوزه ارزیابی انطباق و ترویج و ارتقای این علم تشکیل شده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *